fbpx

Kodumaise toidutootja Salvest mahetoorainest valmistatud ja supertoitudega rikastatud Smushie supersmuutide sarjast on kolme aastaga kujunenud Salvesti uuenduslike toitude kategooria vedav jõud ning Eesti parima toiduaine tiitleid võitnud tootesari. Uurisime, mis on nende tuubismuutide edu saladuseks.

Ökoloogiline tooraine, supertoitude sisaldus, lisatud suhkru, säilitus-, lõhna- ja maitseainete puudumine, põnevad maitsekooslused, lekkevaba kork ja igati mugav tuubipakend, kust saab smuuti kätte viimse tilgani, annavad kokku retsepti, mis seisab Smushie smuutide edu-loo taga. Lisaks ootasid paljud tarbijad juba ammu, et poelettidel oleks kiireks kehakinnituseks rohkem valikuid kui vaid saiakesed ja õun,» avab Salvesti turundus- ja tootearendusjuht Kristel Vilipuu kodumaiste smuutide edulugu.

Eestlased armastavad magusamaid maitseid

Sama tempokalt kui liigub üleilmne smuutitrend, on siinsete smuutisõprade poolehoiu kiiresti võitnud Smushie smuutid jõudnud poelettidele juba ka Soomes, Lätis, Leedus, Sloveenias, Kreekas, Prantsusmaal ning isegi kaugel Hõng Kongis.

Kui rääkida maitse-eelistustest, siis paistavad Vilipuu sõnul eestimaalased silma magusamate smuutide eelistamisega. Kohalike vaieldamatu lemmik on mango-apelsinismuuti datlitega, mis pälvis 2018. aasta Eesti parima toiduaine konkursil parima puu- ja köögivilja-toote hõbemärgi. Tihedalt kannul on 2019. aasta konkursil lisandväärtusega toodete kategooria kuldmärgi võitnud pirni-kiivismuuti spirulinaga ning samas kategoorias värskelt kuldse medali kaela saanud aprikoosi-ananassipüree linaseemnetega.

«Smuuti tundub iseenesest lihtne toode, aga selle päris õige konsistentsi ja maitsekoosluse paika saamiseks võib kuluda isegi mitu aastat katsetamist ja nuputamist. Smushie roheline smuuti pidi tegelikult valmima spinatist ja avokaadost, kuna aga maitse ei olnud ootuspärane, jõudis tarbijateni alguses hoopis apelsini-datlismuuti. Seejärel proovisime eraldi mündimaitselise ja spirulinaga smuuti valmistamist, kuid lõpuks otsustas tootearendus, et parim oleks kooslus neist mõlemast. Seejärel tuli kahe tugevamaitselise koostisosa vahekord paika saada ning lõpuks see ka õnnestus,» selgitab Vilipuu smuutide loomisprotsessi.

Sarnaselt eestlastele armastavad magusamaitselist mango-apelsinismuutit ka Kesk- ja Lõuna-Euroopa inimesed, Põhjamaades on lemmikuks kujunenud aga mustika-jogurti-smuuti kinoahelvestega. «Kuigi maitse-eelistused on riigiti erinevad, oskavad smuutisõbrad üle maailma pidada lugu kvaliteetsest mahetoorainest, heast maitsest ning smuutidesse lisatud supertoitude tervistavatest omadustest. Supertoidud, nagu tšiia-seemned, kinoahelbed, spirulina, lina- ja kanepiseemned, on esindatud ka Smushie smuutides. Ikka selleks, et aidata hoida kõht kauem täis, veresuhkrutase ühtlane ning energiatase kõrgel,» kinnitab Vilipuu.

Smuutist pudrud, batoonid ja kastmed

Salvesti esindaja sõnul tuleks poes smuutisid valides vaadata kindlasti koostisosade nimekirja. Smuuti peaks olema valmistatud värsketest marjadest, puu- ja köögiviljadest. Kindlasti ei tohiks olla smuutisse lisatud suhkrut, sest looduslikult marjades ja puuviljades sisalduv suhkur on piisav, et anda smuutile magus maitse ning smuutisõbrale mõnus energialaeng tegusaks päevaks. Samuti ei mängi looduslikult viljades esinev suhkur inimese veresuhkru tasemega ning aitab hoida soovimatud isusööstud eemal. Mahetoorainest valmistatud smuutisid eelistades saad kindel olla, et smuuti sisaldab rohkem vitamiine, mineraale ja ensüüme.

«Naturaalne ja kiudaineterohke smuuti tagab täiskõhutunde pikemaks ajaks, annab energiat, vähendab magusaisu, tugevdab immuunsüsteemi ning on igati täisväärtuslik vahepala pikkadel auto- ja rongisõitudel, keset kiiret töö- või koolipäeva, matkarajal, rannapäeval ja mänguplatsil, samuti enne ja pärast treeningut. Seda kõike pidasime silmas ka Smushie tootearenduse jumes,» lisab Salvesti esindaja.

Kuigi smuutit on igati mõnus niisama nautida, siis tegelikkuses pakub see puuviljadest, marjadest ja mõnikord ka köögiviljadest pakatav püree põnevaid võimalusi ka näiteks hommiku- ja õhtusöökide ning vahepalade valmistamiseks.

Jogurtist, kaerahelvestest ja seemnetest saab valmistada putru, mis lemmiksmuutiga serveerides muutub särtsakaks hommikusöögiks. Rääkimata suvistest kookidest, smuutikaussidest, mahlapulkadest, jogurtiga valminud jäätistest ning kihilistest magustoitudest, leus on küpsised, kohupiim ja smuuti vaheldumisi.

«Salvesti retseptimeistrid on näiteks katsetanud peedi-vaarika Smushie lisamist hamburgerile. Tulemuseks kaunist värvi ja mõnusalt mahlane hamburger. Sama smuuti maitseb hea ka salatikastmetes. Üks põnev retsept näeb ette supersmuuti ahjuplaadile kandmist ühtlase kihina. Seejärel tuleb plaat panna 170-kraadisesse ahju 3-4 tunniks küpsema, hiljem valminud roog kohe ribadeks lõigata ning smuutirullideks rullida,» jagab Vilipuu inspiratsiooni Smushie tarbimiseks.

Vaata nutikaid retsepte, kus Smushie smuutisid kasutada!

Uudis ilmus 2021 juulis ajalehes Postimees. Foto ja retsepti autor Maria Veski

1946. aastal Tartus tegevust alustanud Salvest on tugevate traditsioonidega Eesti toiduaine-tööstus. Salvest kasutab oma tootmises võimalikult palju kodumaist toorainet ning panustab aktiivselt ka mahetootmise arengusse Eestis. Salvesti 32,000 ruutmeetri suuruses tehase-kompleksis töötab ühtekokku üle 190 inimese, kes valmistavad eestimaalaste seas armastatud kõrge kvaliteediga Salvesti erinevaid tooteid nagu supid, kurgid, kastmed, ketšupid, Põnni lastetoidud, Meie Mari moosid ja Smushie smuutid.

Lisainfo:
Kristel Vilipuu
Salvesti turundus- ja tootearendusjuht
Tel. (+372) 5622 1780
Kristel.Vilipuu@salvest.ee

Logi sisse

Kaotasid parooli?