Juulikuu Salvestis ehk kuidas kurgid purki saavad

30. juuli 2025

Juulikuu Salvestis ehk kuidas kurgid purki saavad

Salvestis on käes kibekiire kurgihooaeg ja meie alalistele töötajatele on sel ajal abiks ligi 30 toredat noort, kellest mitmed on siin juba teist või kolmandat suve. Huvilisi nendele kohtadele oli rekordiliselt palju – üle 300.

Tegemist on päris rahvusvahelise seltskonnaga – lisaks eestlastele on meil ka vene- ja ukrainakeelsetest peredest tulnud noori. Omavahel suheldakse eesti keeles ja näiteks mõni aasta tagasi Ukrainast tulnud Bohdan räägib eesti keelt nii, et mitte keegi ei saa aru, et see pole tema emakeel.

Kolmekümnest noorest mõned on siin juba mitmendat korda. Näiteks Inesa on Salvestis tööl juba kolmandat suve. Alguse hirm midagi valesti teha (ikkagi päris esimene töökoht) läks kiirelt üle – vanemad olijad õpetasid töö paari päevaga selgeks. Sel suvel töötab Inesa Salvestis juba koos oma noorema õega.

Kui enamus meie noortest nägid toidutootmise köögipoolt esimest korda esimesel tööpäeval, siis näiteks Marekil ja Erik Taanielil oli ettekujutus sellest juba varem. Erik Taaniel oli siin käinud oma kooli grupiga vaatamas, kuidas näeb välja laotöö ühe suure toidutootja juures, samuti käis koos kooliga Salvesti tootmisega tutvumas inseneeriat õppiv Marek.

Töötingimustega Salvestis on noored rahul – seltskond on sõbralik, palk mõistlik, söök hea. Esimest aastat töötavatele noorele oli algul keeruline see, et enamus aega tuleb seista, aga paari päevaga harjus ka sellega ära. Hea on näha, et nii mõnigi eelmisel aastal siin tööl olnutest on Salvestit juba sõpradelegi soovitanud. Üldine arvamus on, et kui saaks veel puhkeruumi parema internetilevi, oleks perfektne töökoht.

Enamus meie noortest õpivad veel gümnaasiumis, mõned juba juba kutse- või kõrgkoolis. Tulevikuplaanid on aga enamusel juba paigas – seltskonnas on nii tulevasi arste, ortodonte, laospetsialiste kui insenere. Tõesti, arstidele meil tööd pakkuda pole, kuid näiteks tulevastele inseneridele, laotöötajatele ja paljude teiste erialade lõpetanutele on toidutööstuses väljakutseid piisavalt.